وسایل مورد نیاز آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه (طبق استاندارد)

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه یکی دیگر از آزمایشاتی است که روی سنگدانه ها انجام می شود. موادی که برای تولید بتن به کار برده می شوند، می بایست کیفیتی در حد استاندارد داشته و روی خواص که بتن دارد، تاثیر منفی نگذارند. برای بررسی خصوصیات متریال های به کار رفته در تولید بتن، آزمایش های متفاوتی انجام می گیرد که یکی از آنها به بررسی تعیین رطوبت سطحی سنگدانه ها می پردازد. با ما در ادامه این متن همراه باشید تا با هدف، کاربرد، وسایل مورد نیاز و همین طور روش انجام آن آشنا شوید.

آزمایش تعیین چگالی و جذب آب مصالح سنگی دانه درشت چیست؟

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه یکی از آزمایشاتی است که روی سنگدانه ها انجام می شود. همان طوری که در قسمت مقدمه اشاره کردیم، برای آنکه کیفیت بتن تحت تاثیر موادی قرار نگیرد که جهت تولید آن به کار برده شده، می بایست هر ماده ای که به عنوان ماده اولیه و خام تولید بتن مورد نیاز است، از قبل، مورد آزمایش قرار گیرد. از آنجایی که میزان رطوبت سنگدانه ها می تواند خواص بتن را تحت تاثیر قرار دهد، لازم است این آزمایش روی سنگدانه ها انجام گیرد.

سنگدانه ها را به صورت توده در یک گوشه نگهداری می کنند و زمانی که باران می بارد، به جز آنهایی که در قسمت خارجی توده قرار گرفته اند، بقیه ذراتی که در قسمت های داخلی هستند، به علت تجمع آب، به مدت طولانی در تماس با آب هستند. این موضوع باعث می شود رطوبت موجود در سنگدانه ها افزایش پیدا کرده و زمانی که برای تولید بتن به کار برده می شوند، تاثیر منفی روی خواص آن از خود به جای بگذارند. رطوبتی که سنگدانه ها در اثر ریزش باران و نزولات جوی دریافت کرده اند می بایست در نهایت، در محاسبات مربوط به مواد تشکیل دهنده بتن آورده شود.

دقت داشته باشید، وقتی آب توسط سنگدانه ها جذب می شود، کارایی بتن به مرور زمان کاهش پیدا می کند. به همین سبب است که توصیه می کنیم حتما آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه انجام شود.

آزمایش تعیین رطوبت سطحی

وسایل مورد نیاز آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه و انجام آن، نیازمند به وسایلی است که می بایست فراهم گردد. مهم ترین ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای تعیین رطوبت سطحی سنگدانه ها به شرح زیر است:

  • ترازو؛ دقت این وسیله می بایست 0.1 گرم و یا کمتر باشد.
  • کوره؛ این دستگاه باید توان تولید حرارتی با دمای 110 درجه سانتی گراد را داشته باشد.
  • ظرف نمونه؛ گنجایش این ظرف می باید بیش از حجم نمونه باشد.
  • همزن؛ می تواند یک کاردک و یا یک قاشق فلزی باشد.
  • کوبه؛ این تجهیزات از جنس فلز است و وزن آن نیز 340 گرم می باشد.
  • قالب؛ شکل این قالب می بایست به شکل مخروط ناقص باشد.

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه چگونه انجام می شود؟

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه را به صورت زیر انجام می دهند:

  • یک کیلوگرم از ماسه را آماده می کنند و آن را داخل ظرفی می ریزند که وزن آن یادداشت شده است و مجددا ظرف را به همراه نمونه وزن می کنند.
  • نمونه را به وسیله کوره، تحت حرارت و گرما قرار می دهند و بعد از آنکه نمونه ها خشک شدند، وزن آن مجددا اندازه گیری می کنند.
  • بعد از خشک شدن، نمونه ها را در محیط آزمایشگاه قرار داده و اجازه می دهند دمای نمونه با دمای محیط یکی شود.
  • در قدم بعدی، نمونه را به مدت 24 ساعت در یک حوضچه آب قرار می دهند و بعد از گذشت این مدت زمان، آن را از آب خارج می کند.
  • در این قدم با کمک یک سشوار، آن را خشک کرده و مجددا وزن آن را اندازه گیری می کنند.

بعد از انجام مراحل بالا، به کمک فرمول آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه که در زیر آورده شده است، میزان رطوبت سنگدانه ها را به دست می آورند.

P: میزان رطوبت موجود در کلیه نمونه ها بر حسب درصد

B: وزن ظرف به اضافه وزن نمونه (نمونه ها به صورت طبیعی مرطوب هستند)

C: وزن ظرف به اضافه وزن نمونه ای که رطوبت خود را از دست داده

A: وزن ظرف نمونه

D: وزن ظرف به اضافه نمونه در حالت اشباع

E: میزان درصد جذب آب بر حسب درصد

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه (طبق استاندارد)

استاندارد جذب آب سنگدانه چقدر است؟

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه و استانداردهایی که برای آن تعیین شده از دیگر موضوعات مهمی است می باید در مورد آن نیز صحبت کنیم. همان طوری اشاره کردیم اگر میزان آب موجود در سنگدانه ها بیش از مقادیر استاندارد باشد، کارایی بتن کاهش پیدا می کند؛ کاهش کارایی در 15 دقیقه اول مشهودتر بوده و بعد از گذشت این مدت زمان، کاهش کارایی بتن کمتری می شود.

توجه داشته باشید، میزان مجاز آب سنگدانه هایی که در بتن مورد استفاده قرار می گیرند باید در یک بازه عددی استاندارد باشد. حداکثر میزان جذب آب توسط سنگدانه ها، خصوصا اگر سنگدانه ها از نوع درشت باشند، 2.5 درصد است و حداکثر جذب آب در سنگدانه های ریز می بایست زیر 3 درصد باشد. کاهش کارایی بتن در اثر بالا بودن رطوبت سطحی سنگدانه ‌ها، اثرات نامطلوبی بر بتن خواهد داشت.

جمع بندی

آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه موضوعی بود که ما در این متن در خصوص آن با شما صحبت کردیم. این آزمایش به بررسی میزان رطوبت سطحی سنگدانه هایی می پردازد که در تولید بتن به کار برده می شوند. از آنجایی که آب اضافی بتن باعث کاهش کارایی آن می شود، متخصصان توصیه می کنند سنگدانه ها تحت این آزمایش قرار گیرند. برای انجام آزمایش به آزمایشگاه هایی مراجعه کنید که از بروزترین و دقیق ترین تجهیزات و ابزار استفاده می کنند. آزمایشگاه هایی که تجهیزات مورد نیاز خود را از مجموعه هایی مانند تست سیویل تهیه می نمایند به دقیق ترین ابزار و وسایل آزمایش های عمران مجهز هستند. تست سیویل از جمله تولیدکنندگان و مجموعه های دانش بنیان در کشور بوده و همواره در تلاش است بهترین ها را در اختیار خریداران قرار دهد.

مقاله قبلی
زمان گیرش بتن چیست؟ و چه عواملی بر روی آن تاثیر دارد؟
مقاله بعدی
آزمایش دانه بندی شن با الک چگونه است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

close-link
پایین ترین قیمت بازار را در تخفیفات ویژه ما ببینید! قیمتِ کفِ بازار