آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان هیدرولیکی

نحوه انجام آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان هیدرولیکی

یکی از مهم ترین آزمایش هایی که می بایست بر روی سیمان انجام گیرد، آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان است. این آزمایش در آزمایشگاه های پیشرفته و مجهز انجام می شود تا نتایج به دست آمده، قطعی و دقیق باشد. ما در این مقاله، به شرح مختصری از روش انجام این آزمایش و تجهیزات مورد نیاز آن خواهیم پرداخت.

آزمایش مقاومت فشار ملات سیمان چیست؟

یکی از رایج ترین و متداول ترین آزمایش هایی که در آن، میزان مقاومت فشار سیمان تعیین می گردد، آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان است. مقاومت فشاری سیمان یکی از مهم ترین خصوصیات آن است که جهت تولید بتن با کیفیت، مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد. در ضمن باید توجه داشت که آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان برای سیمان هایی که میزان گیرش آنها پایین است، کاربردی ندارد. این آزمایش قبل از به کار بردن سیمان جهت تولید بتن انجام شده و همان طوری که در مقدمه اشاره کردیم آزمایشگاه های پیشرفته و مجهز برای ارائه دقیق ترین نتایج، لازم و ضروری به نظر می رسند.

این آزمایش باید بر روی ملات سیمان و نه سیمان خالص انجام می شود؛ در تمامی آیین نامه های ساختمانی دنیا، ملات ماسه سیمان برای انجام این آزمایش تهیه می شود. علت این انتخاب نیز به دلیل مشکلات زیادی بوده که سیمان خالص به همراه داشته است. در ضمن، این ملات باید مشخصات خاصی نیز داشته باشد تا بتوان نتایج دقیقی را در اختیار قرار دهد.

آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان

عوامل اثر گذار بر مقاومت فشار سیمان

عواملی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، از جمله مهم ترین عواملی هستند که باعث تاثیرگذاری بر مقاومت فشاری سیمان خواهند شد.

  • میزان مقاومت سنگدانه ها
  • میزان چسبندگی خمیر در سیمان
  • میزان چسبندگی سیمان به سنگدانه

وسایل مورد نیاز برای تعیین میزان مقاومت فشاری سیمان

وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای تعیین میزان مقاومت فشاری سیمان در استاندارد ملی ایران ذکر شده است. مهم ترین این وسایل به شرح زیر است:

  • قالب نمونه گیری یا قالب سیمان یکی از وسایل مورد نیاز برای آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان است. این قالب سه بخشی بوده و به صورت همزمان سه نمونه در ابعاد 40 در 40 در 160 سانتی متر فراهم می کند. فراموش نکنید که حداکثر میزان ناهمواری در آیین نامه های اجرایی ساختمان، 0.3 میلی متر است.
  • دستگاه دیگری که برای تعیین مقاومت فشاری ملات سیمان مورد نیاز است، مخلوط کن است. کاسه این دستگاه باید از جنس فولاد ضد زنگ باشد، ظرفیتی معادل 5 لیتر داشته و به صورت وضعی و دورانی نیز حرکت کند.
  • پخش کننده و یک خط کش سرزن از دیگر تجهیزات مورد نیاز این آزمایش می باشد. این دو قطعه، برای هم سطح سازی سیمان قالب و پخش کردن آن مورد نیاز هستند.
  • دستگاه تراکم که به عنوان دستگاه وارد کنده ضربه مطرح است، از دیگر تجهیزات مورد نیاز برای آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان می باشد. این دستگاه باید بر روی 60 ضربه تنظیم شده باشد.

تجهیزاتی که در فوق اشاره کردیم برای انجام آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان لازم و ضروری هستند. موضوع بسیار مهمی که در مورد این تجهیزات باید مورد توجه قرار داده شود، بالا بودن کیفیت ساخت و دقت آنهاست. از آنجایی که نمی توان تنها از روی ظاهر در مورد کیفیت این وسایل و ابزار قضاوت کرد، بهترین و مطمئن ترین راهی که برای خرید پیشنهاد می گردد، تهیه آنها از مجموعه های با سابقه ای چون تست سیویل است. این مجموعه، دانش بنیان بوده و تمام توان و تلاش خود را به کار می گیرد تا تجهیزات مورد نیاز این آزمایش در بهترین شرایط و با بالاترین کیفیت تولید گردند.

نحوه انجام آزمایش مقاومت فشاری ملات سیمان هیدرولیکی

طریقه انجام آزمایش لس آنجلس

در مرحله نخست، می‌بایست مصالح را به خوبی شستشو دهیم و در دمای ۱۰۵ درجه تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد به خوبی خشک کنیم.

دستگاه لس آنجلس به طور معمول در هر دقیقه ۳۰ تا ۳۳ دور می‌چرخد. به منظور انجام آزمایش لس آنجلس تا ۵۰۰ دور چرخش مورد نیاز است. پس از آنکه این دستگاه چرخش به میزان استاندارد را انجام داد، می بایست محتویات استوانه را تخلیه کرده و افت وزنی مصالح را اندازه گیری کنیم.

توجه داشته باشید که خشک بودن مطالح و دستگاه از جمله مهم‌ترین ارکان این آزمایش محسوب می‌شود.علاوه براین گوی ها می بایست از جنس فولاد باشند و وزن و اندازه آن ها مطابق استاندارد باشد.

چرخش دستگاه موجب می‌شود که گوی‌ها به مصالح برخورد کرده و آن‌ها را خرد کنند. هرچه میزان این شکستگی و خرد شدگی کم‌تر باشد، می‌توان گفت دانه‌ها از کیفیت بالاتری برخوردار هستند و برای استفاده در بتن مناسبند.

چطور درصد افت در آزمایشات لس آنجلس را محاسبه کنیم؟

به منظور محاسبه درصد افت در آزمایش لس آنجلس می‌بایست تفاوت بین جرم اولیه و جرم نهایی آزمونه را بر حسب درصد نسبت به جرم اولیه آزمونه محاسبه کنید. عدد حاصل درصد افت خواهد بود.

دقت داشته باشید که درصد افت به دست آمده با این روش، با درصد افت همان ماده هنگامی که طبق استاندارد ملی ایران شماره ۸۴۴۷ آزمون شود، رابطه‌ای ندارد.

به منظور محاسبه‌ی عدد لس آنجلس، می‌بایست وزن باقی مانده را به وزن کل تقسیم نموه و در عدد ۱۰۰ ضرب نمایم.این عدد نشان دهنده کیفیت مصالح در برابر سایش و فشار و شکستگی خواهد بود.

جمع بندی

آزمایش لس آنجلس به منظور شناسایی کیفیت سنگدانه ها و نیز سنجش مقاومت آنها استفاده می شود. به منظور انجام این آزمایش از دستگاه لس آنجلس استفاده می شود. که جزئیات این دستگاه را به تفصیل در متن توضیح داده ایم.

مقاله قبلی
نحوه اندازه گیری حرارت هیدراسیون ماسه (با معرفی تجهیزات مورد نیاز آن)
مقاله بعدی
افزودنی بتن چیست؟ (انواع مواد افزودنی بتن)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

close-link
پایین ترین قیمت بازار را در تخفیفات ویژه ما ببینید! قیمتِ کفِ بازار