آزمایش دانه بندی شن با الک چگونه است

آزمایش دانه بندی شن با الک چگونه است؟

آزمایش دانه بندی شن با الک موضوعی است که در این مقاله در خصوص آن صحبت خواهد شد. همان طوری که می دانید برای تولید بتن از مواد و متریال های مختلف استفاده می کنند. در تولید بتن، هم ویژگی های کیفی مواد اولیه و هم، ویژگی های ظاهری آنها می تواند روی کیفیت نهایی بتن تاثیرگذار باشد. برای آنکه دانه های مورد استفاده در تولید بتن از استانداردهای مطرح شده، بزرگتر و یا کوچکتر نباشد، آزمایش دانه بندی شن انجام می شود؛ در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا در خصوص این آزمایش نکاتی را به شما ارائه کنیم.

آزمایش دانه بندی شن با الک چیست؟

آزمایش دانه بندی شن با الک یکی از آزمایش هایی است که برای بررسی اندازه دانه های شن به کار برده شده در تولید بتن انجام می شود. همانطوری که بارها و بارها اشاره کردیم، بتن یکی از مهم ترین و اصلی ترین موادی است که در پروژه های عمرانی مورد استفاده قرار می گیرد. برای آنکه خواص این ماده بسیار مهم، تحت تاثیر هیچ عامل دیگری قرار نگرفته و در نهایت، یک بتن با کیفیت در اختیار داشته باشیم، می بایست آزمایشات متفاوتی روی مواد اولیه تولید بتن صورت گیرد که یکی از آنها آزمایش دانه بندی شن است.

مهم ترین هدفی که آزمایش دانه بندی شن با الک پیگیری می کند، دانه بندی کردن شن هایی است که در مخلوط بتن به کار برده می شوند. اگر دانه بندی سنگدانه هایی که در تولید بتن به کار برده می شود، مناسب باشد، تاثیرات زیر را در بتن مشاهده خواهد شد:

  • کارایی و پمپاژ بتن ساده تازه افزایش پیدا خواهد کرد.
  • مقاومت بتن افزایش پیدا می کند؛ زیرا حداقل فضای خالی که بین سنگدانه ها وجود دارد از بین رفته و آب و سیمان کمتری برای تولید بتن به کار برده می شود.
  • مقاومت فشاری بتن افزایش پیدا می کند؛ زیرا انرژی تراکمی، یکسان شده و درصد تراکم افزایش پیدا می کند.
آزمایش دانه بندی سنگدانه بتن چگونه انجام می شود

آزمایش دانه بندی سنگدانه بتن چگونه انجام می شود؟

آزمایش دانه بندی شن با الک به دو روش خشک و تر انجام می شود. در روش تر، موادی که در اثر الک کردن، الکتریسیته ساکن ایجاد کرده و یا دانه هایی که مرطوب هستند را به روش تر الک می کنند؛ زیرا با این روش، جدا کردن کلوخه و تبدیل آنها به دانه راحت تر صورت می پذیرد. توجه داشته باشید که مایع به کار برده شده، نباید روی سنگدانه ها هیچ تاثیری داشته باشد. ما در ادامه، روش خشک دانه بندی شن با الک را توضیح خواهیم داد؛ روش انجام این آزمایش به شرح زیر است:

  • نمونه به دست آمده از شن ها را تا دمای 105 سلسیوس حرارت داده و آنها را خشک می کنند.
  • الک ها را به ترتیب روی هم چیده و نمونه را وارد الک می کنند.
  • الک ها را روی دستگاه لرزاننده قرار می دهند تا الک کردن به صورت مکانیکی صورت گیرد.
  • دور دستگاه را روی 150 دور در دقیقه قرار می دهند و می گذارند دستگاه به مدت 10 دقیقه به همین حالت به کار خود ادامه دهد.

در این آزمایش می بایست به مدت زمان الک کردن توجه داشت. مدت زمان الک کردن به عوامل زیر بستگی دارد:

  • شدت انجام الک
  • ویژگی های ماده مانند شکل دانه، ریزی و درشتی آنها، پراکندگی اندازه و تراکم
  • حجم بار در ابتدا
  • اندازه اسمی سوراخ های الک
  • خصوصیات کف الک

وسایل مورد نیاز آزمایش دانه بندی شن با الک

وسایل مورد نیاز آزمایش دانه بندی شن با الک به شرح زیر است:

  • ترازو؛ دقت این دستگاه می بایست 0.5 گرم باشد.
  • دستگاه تقسیم کن
  • لرزاننده مکانیکی برای تکان دادن الک ها؛ لرزشی که توسط این دستگاه اعمال می شود می بایست به گونه ای باشد که دانه ها به صورت قائم و افقی حرکت کنند و به عبارت دیگر، دانه ها به بالا و پایین پریده و در داخل الک بغلتند.
  • کوره؛ این دستگاه می بایست دمای یکنواختی را تولید کنند.

کل تجهیزاتی که در فوق اشاره کردیم باید در بهترین کیفیت بوده و از بهترین متریال ها برای ساخت آنها استفاده شده باشد. اگر این شروط رعایت شده باشد، می توان از نتیجه ای که به واسطه انجام آزمایش به دست آمده، اطمینان داشت.

وسایل مورد نیاز آزمایش دانه بندی شن با الک

عوامل ایجاد خطا در آزمایش

آزمایش دانه بندی شن با الک می بایست در نهایت دقت انجام گیرد؛ زیرا، دانه بندی شن ها تاثیر مستقیم بر کیفیت بتن تولید شده دارد. با وجود آنکه تاکید زیادی بر صحیح بودن نتایج داریم، اما برخی منابع ممکن است باعث ایجاد خطا در این آزمایش شوند؛ این منابع به شرح زیر هستند:

  • یکی از دلایلی که ممکن است باعث ایجاد خطا در این آزمایش گردد، خطای چشمی است. گاهی اوقات در اثر حواس پرتی و یا خطای چشمی، ممکن است عددی که توسط ترازو نشان داده شده به اشتباه گزارش شود.
  • بروز خطا در دقت وسایلی که برای اندازه گیری به کار برده می شوند از دیگر منابع خطا به شمار می رود.
  • گاهی اوقات نیز در انجام محاسبات، خطا بروز پیدا می کند.
  • جا به جایی نمونه ها بین ظروف و الک نیز ممکن است باعث ایجاد خطا و بی دقتی در انجام آزمایش گردد.
  • ریخته شدن نمونه از داخل ظرف به اطراف نیز می تواند در نتایج آزمایش خطا ایجاد کند.

جمع بندی

آزمایش دانه بندی شن با الک موضوعی بود که در این مقاله در خصوص آن صحبت کردیم. همان طوری که اشاره کردیم اندازه دانه هایی که در تولید بتن به کار برده می شود، روی خواص بتن و کارایی آن تاثیر زیادی دارد و به همین جهت است که آزمایش دانه بندی شن انجام می گیرد. اغلب آزمایش هایی که روی بتن صورت می گیرد، تخصصی هستند و باید در آزمایشگاه های مجهز و توسط کارشناسان خبره این حوزه انجام شوند. آزمایشگاه ها برای آنکه دقیق ترین نتایج را گزارش کنند، می بایست از دستگاه های بروز و پیشرفته بهره ببرند. یکی از مجموعه های تولیدی کشورمان که در راستای تولید دستگاه هایی بروز و دقیق در حال فعالیت می باشد، تست سیویل است. این مجموعه، دانش بنیان بوده و با ترکیب علم و تجربه، دستگاه های مجهزی را در اختیار آزمایشگاه های عمران قرار می دهد.

مقاله قبلی
آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه (طبق استاندارد)
مقاله بعدی
آزمایش سلامت سنگدانه (تعیین سلامت سنگدانه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

close-link
پایین ترین قیمت بازار را در تخفیفات ویژه ما ببینید! قیمتِ کفِ بازار