زمان گیرش بتن چیست و چه عواملی بر روی آن تاثیر دارد

زمان گیرش بتن چیست و چه عواملی بر روی آن تاثیر دارد؟

یکی از سوالات مهمی که در خصوص بتن مطرح می شود، این است که زمان گیرش بتن چیست و بتن به چه قدر زمان نیاز دارد تا به گیرش نهایی دست پیدا کند. گیرش به دلیل مقاومتی که در بتن ایجاد می کند، از نظر فعالیت های عمرانی، مهم و تاثیرگذار به نظر می رسد و به همین دلیل است که آزمایش هایی برای بررسی این موضوع انجام می شود. ما در این متن به موضوع گیرش بتن، عوامل تاثیرگذار روی آن و همین طور آزمایشی که گیرش را بررسی می کند، خواهیم پرداخت.

زمان گیرش بتن چیست؟

گیرش بتن اولین موضوعی است که قصد داریم در خصوص آن، نکاتی را با شما در میان بگذاریم. در گیرش بتن، بعد از آنکه آب با سیمان مخلوط شود، واکنش هایی داخل آن صورت می گیرد؛ این واکنش ها منجر به سفت شدن خمیر سیمانی می گردند. اگر بخواهیم به صورت ساده تر و شفاف تر گیرش را توضیح دهیم، باید بگوییم به فرایندی که طی آن خمیر سیمانی، از حالت مایع به حالت سفت و سخت تبدیل می شود، گیرش بتن می گویند. ماهیت گیرش به دلیل تاثیرگذاری آن روی دوام و مقاومت بتن مورد توجه و اهمیت می باشد.

توجه داشته باشید به واکنش های شیمیایی که بین سیمان و آب رخ می دهد، هیدراتاسیون گفته می شود. هیدراسیون یک واکنش شیمیایی غیر قابل برگشت است و معمولا به صورت آرام آرام و تدریجی رخ می دهد. توجه داشته باشید عوامل مختلفی وجود دارند که بر میزان گیرش بتن تاثیر می گذارند. شرایط محیطی از جمله عواملی هستند که تاثیرگذاری بالایی بر میزان سرعت گیرش بتن دارند؛ برخی از این عوامل سرعت گیرش را افزایش و برخی دیگر کاهش می دهند.

زمان گیرش بتن چیست

 عوامل موثر بر زمان گیرش بتن چیست؟

مهم ترین عوامل موثر بر زمان گیرش بتن به شرح زیر است:

  • باد
  • رطوبت
  • طرح اختلاط بتن

در ادامه در مورد اینکه هر یک از این عوامل چگونه می توانند روی زمان گیرش بتن تاثیر داشته باشند، نکاتی را عنوان خواهیم کرد.

باد و گیرش بتن

یکی از عواملی که می تواند روی گیرش بتن تاثیر داشته باشد، باد است. وزش باد میزان رطوبت بتن را افزایش داده و در نتیجه، زمان گیرش بتن بیشتر خواهد شد.

رطوبت

موضوع دیگری که می بایست در پاسخ به سوال عوامل موثر بر زمان گیرش بتن چیست، عنوان شود، میزان رطوبت است. میزان رطوبت بتن باید به اندازه کافی باشد؛ زمانی که رطوبت کمتر از حد استاندارد است، بتن با سرعت بیشتری به مرحله نهایی پخت می رسد و به همین دلیل مقاومت آن کاهش پیدا می کند. زمانی که میزان رطوبت آن بیش از میزان استاندارد باشد، بتن، پوسته پوسته شده و لایه های بالایی آن با ضعف رو به رو خواهند شد. به همین دلیل است که میزان رطوبت و آب به کار برده شده در تولید بتن می بایست کاملا استاندارد باشد.

طرح اختلاط بتن

در ادامه صحبت در خصوص عوامل موثر بر زمان گیرش بتن چیست، می بایست به طرح اختلاط بتن نیز اشاراتی داشته باشیم. اگر با توجه به نوع پروژه، در تولید بتن از برخی شتاب دهنده ها استفاده شود، زمان گیرش بتن کاهش پیدا کرده و بتن در سریع ترین زمان ممکن خشک خواهد شد. البته این عمل مضراتی دارد و آن هم کاهش مقاومت بتن است. زمانی که بدون استفاده از شتاب دهنده ها، بتن خشک می شود، میزان مقاومت آن بالاتر خواهد بود.

عوامل موثر بر زمان گیرش بتن چیست

آیا دما روی گیرش بتن تاثیر دارد؟

از دیگر عوامل موثر بر میزان گیرش بتن، دما است. دما نیز تاثیرات خاص خود را بر میزان گیرش تن دارد. دقت داشته باشید، هر چه میزان دما افزایش پیدا کند، میزان تبخیر نیز بالاتر رفته و این موضوع باعث کاهش مقاومت بتن خواهد شد.

آزمایش گیرش بتن چیست؟

به منظور تکمیل کردن مباحث در خصوص سوال زمان گیرش بتن چیست، لازم می دانیم در مورد آزمایش گیرش اولیه نیز نکاتی را اشاره کنیم. برای انجام این آزمایش به وسایلی مانند دستگاه ویکات، کرونومتر، ماله، ترازو، سیلندر مخصوص اندازه گیری و یک صفحه شیشه ای نیازمندیم.

قبل از انجام آزمایش، تست قوام را شروع می کنند تا میزان آب مورد نیاز برای ایجاد خمیر سیمان به دست آید؛ این مقدار آب را p می نامند. در قدم بعدی، 400 گرم سیمان را با 0.85 از میزان p، مخلوط کرده و یک خمیر سیمانی درست می کنند. به محض اضافه کردن آب، کرونومتر را فعال کرده و قالب ویکات را روی سطح شیشه ای قرار می دهند. قالب ویکات را با سیمان، پر کرده و آن را در زیر میله نگهدارنده دستگاه ویکات قرار می دهند. سوزن دستگاه را به آرامی پایین می آورند تا به سطح قالب برسد و به آن اجازه می دهند به داخل بلوک آزماش نفوذ کند. این آزمایش را تا زمانی ادامه می دهند تا سوزن نتواند از عمق 5 میلی متری به داخل بلوک نفوذ نماید؛ این زمان را به عنوان زمان گیرش اولیه بتن ثبت می کنند.

گیرش اولیه و نهایی بتن و تفاوت های آنها چیست؟

موضوع دیگری که می بایست به هنگام پاسخ به سوال زمان گیرش بتن چیست، در مورد آن نیز نکاتی مطرح گردد، گیرش اولیه و نهایی بتن است. گیرش اولیه بتن، به همان اولین لحظاتی گفته می شود که بتن فرایند سخت شدن را شروع می کند. از نظر تئوری، این فرایند به محض اضافه کردن آب به سیمان شروع می گردد.

گیرش نهایی بتن نیز به زمانی گفته می شود که بتن به اندازه کافی سخت شده باشد. در این حالت، یک سوزن مربع شکل که ابعاد آن 5 میلی متر است نیز نمی تواند به داخل بتن نفوذ کند.

جمع بندی

زمان گیرش بتن چیست و عوامل موثر بر آن موضوعی شود که ما در این متن در خصوص آن نکاتی را یادآوری کردیم. هر چه زمان گیرش بتن بیشتر باشد، کارایی و مقاومت آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل بسیار مهم است که می بایست میزان گیرش اولیه و نهایی بتن مورد اندازه گیری قرار گیرد. جهت مطلع شدن از میزان گیرش بتن می بایست به آزمایشگاه هایی مراجعه کرد که بروزترین دستگاه ها و تجهیزات را به کار می گیرند. موسساتی که تجهیزات و ابزار مورد نیاز خود را از مجموعه های با سابقه ای چون تست سیویل تهیه می کنند، قابل اعتمادترین مراجع برای انجام این آزمایش مهم هستند.

مقاله قبلی
آزمایش انبرک لوشاتلیه (تست سلامت سیمان) جامع و کاربردی
مقاله بعدی
آزمایش تعیین رطوبت سطحی سنگدانه (طبق استاندارد)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

close-link
پایین ترین قیمت بازار را در تخفیفات ویژه ما ببینید! قیمتِ کفِ بازار