آزمایش انبرک لوشاتلیه (تست سلامت سیمان) جامع و کاربردی

آزمایش انبرک لوشاتلیه (تست سلامت سیمان) جامع و کاربردی

آزمایش انبرک لوشاتلیه از جمله آزمایشاتی است که روی سیمان انجام شده و سلامت آن را مورد بررسی قرار می دهد. در هر جایی که نیاز باشد سیمانی با کیفیت، مورد استفاده قرار گیرد، انجام آزمایشات متفاوت لازم و ضروری به نظر می رسد؛ به همین جهت است که شما می توانید لیست بالا بلندی از آزمایش هایی را مشاهده کنید که روی سیمان انجام می شود. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص آزمایش لوشاتلیه که سلامت سیمان را مورد ارزیابی قرار می دهد، صحبت کنیم.

آزمایش سلامت سیمان چیست؟

آزمایش انبرک لوشاتلیه یکی از آزمایشاتی است که سلامت سیمان را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. قبل از آنکه در خصوص این آزمایش صحبت کرده و به بررسی هدف، کاربرد و وسایل مورد نیاز برای انجام این آزمایش بپردازیم، خوب است در مورد سیمان سالم نیز نکاتی را اشاره کنیم. در عمران، به سیمانی سیمان سالم گفته می شود که بعد از قالب گیری، به حالت سفت و سخت درآمده و از نظر شکل و حجم دچار تغییر نشود. سیمانی که این مشخصات و ویژگی ها را داشته باشد، سیمان سالم خوانده می شود.

در مقابل سیمان سالم، سیمان ناسالم قرار دارد. با توجه به توضیحی که در خصوص سیمان سالم دادیم، به سیمانی، سیمان ناسالم می گویند که بعد از قالب گیری، با افزایش حجم و انبساط مواجه شود. اگر در مرحله تولید، سیمان، حرارتی بیش از اندازه که باید، دریافت کند و به عبارت دیگر دچار پختگی شود، سیمان سلامت خود را از دست خواهد داد. توجه داشته باشید که سیمان ناسالم می تواند باعث ایجاد ترک و یا تخریب در بتن شود. به همین جهت است که بررسی تست سلامت سیمان اهمیت بالایی دارد.

آزمایش انبرک لوشاتلیه

آزمایش انبرک لوشاتلیه؛ هدف و کاربرد

آزمایش انبرک لوشاتلیه یکی از آزمایشاتی که قبل از کاربرد سیمان در تولید بتن باید صورت گیرد. این آزمایش را در آزمایشگاه های تخصصی و با دستگاه های بروز و مجهز انجام می دهند و به همین دلیل، نتایج به دست آمده دقت بالایی دارد. همان طوری که چندین بار در این متن نیز اشاره کردیم، این آزمایش برای بررسی سلامت سیمان صورت می گیرد.

هر چه ثبات خمیر سیمان بعد از گیرش، بیشتر باشد، سیمان از سلامت بیشتری برخوردار است. معمولا وقتی مقدار زیادی آهک نپخته در سیمان وجود دارد، سلامت این ماده مهم و سرنوشت ساز در پروژه های عمرانی، با مخاطره رو به رو خواهد شد. اگر سیمان بعد از آماده سازی و گیرش، دچار افزایش حجم و یا به اصطلاح دچار انبساط شود، سیمان مذکور از سلامت بالایی برخوردار نخواهد بود و این سیمان شایستگی استفاده در پروژه های عمرانی بزرگ و کوچک را نخواهد داشت.

یکی از علل افزایش حجم سیمان، آهک است. آهک موجود در سیمان، آرام آرام هیدراته شده و افزایش حجم پیدا می کند؛ افزایش حجم آهک، باعث افزایش حجم سیمان بعد از گیرش شده و دردسرهایی ایجاد می شود؛ برای جلوگیری از بروز این مشکلات، آزمایش انبرک لوشاتلیه باید صورت گیرد. علت دیگری که باعث افزایش حجم سیمان می گردد، اکسید منیزیم است؛ این ماده نیز در تماس با آب افزایش حجم پیدا کرده و سلامت سیمان را با مشکل مواجه می کند. سولفات کلسیم نیز با ایجاد سولفوآلومینات کلسیم باعث افزایش حجم سیمان می گردد.

وسایل مورد نیاز آزمایش تست سلامت سیمان

وسایل مورد نیاز آزمایش تست سلامت سیمان به شرح زیر است:

  • پودر سیمان
  • ترازویی که دقت آن 0.1 گرم است
  • مزور با دقت 1 سی سی
  • انبرک لوشاتلیه

انبرک لوشاتلیه

یکی از مهم ترین ابزارهایی که در آزمایش انبرک لوشاتلیه به کار برده می شود، انبرک لوشاتلیه است. این تجهیزات از یک استوانه فلزی از جنس برنج و یا دیگر فلزات مناسب ساخته شده است و ضخامت آن 0.5 میلی متر است. قطر داخلی این استوانه 30 و ارتفاع آن نیز 30 میلی متر می باشد. دقت داشته باشید در این آزمایش، از استوانه به جای قالب استفاده می کنند.

این استوانه یک استوانه شکاف دار است؛ در دو طرف این شکاف، دو عدد سوزن عقربه ای با نوک های تیز قرار داده شده است. فاصله دو نوک سوزن تا مرکز استوانه 165 میلی متر می باشد.

وسایل مورد نیاز آزمایش تست سلامت سیمان

روش انجام آزمایش انبرک لوشاتلیه

روش انجام آزمایش انبرک لوشاتلیه به شرح زیر است:

  • در ابتدا 200 گرم از نمونه سیمان را با ترازو وزن کرده و یک خمیر نرمال با آن تهیه می کنند.
  • برای تعیین میزان انبساط نمونه تهیه شده، استوانه لوشاتلیه را بر روی صفحه شیشه ای قرار می دهند و به وسیله نمونه سیمان آماده شده آن را پر می کنند. در زمان پر کردن استوانه می بایست به بسته بودن شکاف استوانه دقت کرد.
  • در طرف دیگر استوانه، یک صفحه شیشه ای گذاشته و روی آن یک وزنه 1 کیلوگرمی قرار می دهند و سپس آن را داخل محفظه پر از آب با درجه حرارت 1.1±9 درجه سانتی گراد می گذارند. این ظرف باید به مدت 24 ساعت در این آب باقی بماند.
  • بعد از گذشت 24 ساعت، فاصله بین دو سوزنی که روی استوانه قرار داده شده است را با دستگاهی به نام کولیس اندازه گیری می کنند.
  • در مرحله بعدی آزمایش انبرک لوشاتلیه، قالب را در آب با همان درجه حرارت قرار داده و به مدت 25 تا 30 دقیقه حرارت می دهند تا به نقطه جوش برسد.
  • بعد از این زمان، ظرف را خارج کرده و صبر می کنند تا سرد شود.
  • بعد از سرد شدن، فاصله دو سوزن را مجددا اندازه گیری می کنند. اختلافی که بین مرتبه اول اندازه گیری و مرتبه دوم وجود دارد، همان میزان انبساط سیمان است.

جمع بندی

آزمایش انبرک لوشاتلیه یکی از آزمایش هایی است که برای تعیین تست سلامت سیمان انجام می گیرد. اگر سیمان از سلامت کامل برخوردار نبوده و بعد از آماده سازی دچار افزایش حجم شود، در پروژه های عمرانی مشکلات زیادی را به بار خواهد آورد. به همین جهت، توصیه می کنیم انواع سیمان را برای انجام این آزمایش به آزمایشگاه های تخصصی عمران بفرستید. این آزمایشگاه ها از بهترین و بروزترین تجهیزات استفاده کرده و سیمان را مورد ارزیابی قرار می دهند. به آزمایشگاه های عمران پیشنهاد می کنیم برای تهیه بهترین تجهیزات به مجموعه هایی مانند تست سیویل مراجعه کنند. این مجموعه در تلاش است، با کیفیت ترین دستگاه ها را در اختیار خریداران قرار دهد.

مقاله قبلی
آزمایش غلظت نرمال سیمان (عوامل موثر و روش تعیین)
مقاله بعدی
زمان گیرش بتن چیست؟ و چه عواملی بر روی آن تاثیر دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

close-link
پایین ترین قیمت بازار را در تخفیفات ویژه ما ببینید! قیمتِ کفِ بازار