آزمایش تراکم خاک چیست

آزمایش تراکم خاک چیست ؟ (روش انجام آزمایش تراکم خاک)

تمامی پروژه هایی که در هر گوشه و کنار جهان، در حال ساخت و ساز است با خاک و خصوصیاتی که دارد در ارتباط مستقیم می باشد. قبل از آنکه برای ساخت و ساز اقدام شود باید خصوصیات خاک مورد بررسی قرار بگیرد و سپس با توجه به نتایج به دست آمده ساخت بنا شروع شود. در برخی مناطقی که خاک محل هدف برای ساخت و ساز قوی نبوده و ضعیف است، باید عملیاتی تحت عنوان عملیات متراکم کردن خاک صورت گیرد. انجام این عملیات در پروژه هایی مانند ساخت فرودگاه اهمیت زیادی دارد. برای متراکم کردن خاک و میزان آبی که برای این عملیات باید اضافه شود، آزمایش تراکم خاک و انجام آن الزامی و واجب به نظر می رسد. حال، اینکه این آزمایش چیست و چرا انجام می گیرد موضوعی است که ما در این متن در مورد آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

آزمایش تراکم خاک به چه آزمایشی گفته می شود؟

یکی از انواع آزمایشاتی که بر روی خاک صورت می گیرد آزمایش تراکم خاک است. این آزمایش از مجموعه ای از آزمایشات خاک تشکیل شده که مطابق با استاندارد ASTMD698  و همین طور، روش تراکم اصلاح است. این آزمایش به منظور تعیین وزن مخصوص خشک در خاک های متراکم و همین طور درصد رطوبت خاک انجام می گیرد. از نتایجی که توسط این آزمایش به دست می آید می توان در جاهایی که این داده اولیه کاربرد زیادی دارد، از جمله نفوذپذیری، ساختن خاکریزهای مهندسی و غیره استفاده کرد.

آزمایش تراکم خاک به چه منظوری انجام می شود؟

در برخی پروژه های عمرانی به دلیل ساخت و بافت ضعیفی که خاک دارد باید عملیات متراکم کردن خاک انجام شود. در ساخت فضاهایی مانند فرودگاه و یا در پروژه های راهسازی، خاک منطقه نباید ضعیف باشد. در این مناطق، برای به دست آوردن نتیجه لازم، خاک را تحت عملیات تراکم قرار می دهند. برخی تحقیقات نشان داده که در صورتی که به خاک، آب اضافه شود، متراکم کردن  خاک بهتر صورت می گیرد. البته موضوعی که در این میان باید به آن توجه داشت این است که میزان آب اضافه شده به خاک نباید از یک حد مشخص فراتر برود و به همین دلیل است که آزمایش تراکم خاک انجام می شود. در این آزمایش، میزان رطوبتی که به آن رطوبت بهینه گفته می شود، سنجیده شده و جهت عملیات متراکم سازی خاک به کار برده می شود.

آزمایش تراکم خاک

وسایل مورد نیاز در آزمایش تراکم

برای آنکه این آزمایش در نهایت دقت انجام شود، باید ابزار و تجهیزات مورد نیاز آن فراهم گردد. بالا بودن کیفیت دستگاه و ابزارهای این آزمایش نیز در نوع  اهمیت دارد و کمک می کند که نتایج حاصل شده قابل استنادتر باشد. پیشنهادی که برای تهیه این ابزار داریم، مراجعه به سیویل تست است. این مجموعه تمامی آنچه که در فوق اشاره کردیم را در بهترین کیفیت و با معقول ترین و منصفانه ترین قیمت، در اختیار تمام آزمایشگاه هایی قرار خواهد داد که در آنها آزمایش تراکم خاک صورت می گیرد.

روش انجام آزمایش تراکم خاک

روش انجام آزمایش تراکم خاک به شرح زیر می باشد:

  • در اولین مرحله، قالب ها را آماده کرده و سپس آن را وزن می کنند. داخل قالب، نباید هیچ ماده ای چسبیده باشد.
  • در قدم بعدی مقداری از خاک را انتخاب کرده و از الک شماره 4 رد می کنند.
  • مقداری از خاک را به داخل قالب می ریزند تا ضخامت آن به 5 تا 8 سانتی متر برسد.
  • در قدم بعدی، با کوبه های مخصوص بر روی آن ضربه زده می شود؛ تعداد ضربات بهتر است 25 باشد.
  • در مرحله بعدی، یک لایه از خاک را بر روی خاکی که تحت ضربه قرار داده شده است، می ریزند و مجددا 25 ضربه آن وارد می کنند. در مورد لایه سوم نیز به همین منوال عمل می شود.
  • حلقه فلزی که دور قالب قرار دارد برداشته و سطح خاک قرار گرفته در قالب را صاف می کنند.
  • سپس، قالب و نمونه ای که داخل آن وجود دارد را وزن می کنند.
  • مقداری از خاک را از داخل نمونه خارج کرده تا میزان آبی که در درون آن وجود دارد مشخص شود.
  • به این خاک مقداری آب اضافه کرده تا میزان رطوبت آن افزایش یابد.
  • مراحل فوق تا زمانی که خاک به صورت کامل، چسبنده و مرطوب شود، باید ادامه پیدا کند.

موضوعی که خوب است در مورد روش انجام تراکم خاک به آن توجه داشت این است که معمولا هر چه تعداد تست های انجام شده بر روی نمونه خاک بیشتر باشد و هر چه خاک در دفعات بیشتری مورد آزمایش قرار داده شود، نتیجه ای که به دست می آید، قابل استنادتر بوده و نتیجه بهتری را می توان از آزمایش تراکم خاک به دست آورد. حداقل تکرار این آزمایش 3 بار می باشد تا بتوان یک نمودار سهمی به کمک آن رسم کرد. در نمودار رسم شده، نقطه ای که به عنوان راس سهمی مطرح است، نقطه بهینه برای اضافه کردن آب و ایجاد حداکثر تراکم در خاک می باشد.

روش آزمایش تراکم خاک

جمع بندی

موضوعی که در این متن در مورد آن صحبت کردیم، آزمایش تراکم خاک بود. همان طوری که در این متن اشاره شد متراکم کردن خاک در مناطقی که خاک آن ضعیف است، بسیار لازم و ضروری به نظر می رسد. برای افزایش تراکم پذیری خاک باید مقداری آب به آن اضافه گردد. میزان آب، باید کاملا بهینه بوده تا بتواند به افزایش تراکم پذیری خاک کمک کند. به همین دلیل است که آزمایش تراکم پذیری خاک انجام می شود تا میزان آب بهینه مشخص گردد. توجه داشته باشید که اگر میزان آب از حد بهینه بالاتر رود، نتایج خوبی در بر نخواهد داشت. نکته ای که در این متن نیز بر روی آن تاکید کردیم، تهیه وسایل مورد نیاز برای انجام آزمایش تراکم خاک در بهترین کیفیت است. برای خرید این ابزار به مراجع و مراکزی معتبری مانند تست سیویل مراجعه کنید که می دانید، همیشه بهترین ها را ارائه می کنند.

فروشگاه تست سیویل با پشتیبانی قوی و محصولاتی با قیمت مقرون به صرفه اش در خدمت شما عزیزان میباشد.

مقاله قبلی
تعیین دمای بتن تازه طبق استاندارد ملی 2022
مقاله بعدی
آزمایش سه محوری خاک چیست؟ (طریقه انجام آزمایش سه محوری خاک)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

close-link
پایین ترین قیمت بازار را در تخفیفات ویژه ما ببینید! قیمتِ کفِ بازار